Ιστιοσανίδα

Έφορος:
Σίμος Μποέρος
Κιν: +357 99 493903
Προπονητής:
Ραφαήλ Μιχαηλίδης
Κιν: +357 96 664856
Ιστιοσανίδα…το άθλημα νερού

Ολόκληρη η ιστορία της ιστιοσανίδας ξεκινάει από την πρώτη ιστιοσανίδα, στις κοντές σανίδες και φτάνει στα κοντά και φαρδιά σχέδια πού έκαναν το άθλημα διασκεδαστικό και εύκολο ξανά. Η ιστορία της ιστιοσανίδας ξεκίνησε το 1948 όταν ο Newman Darby,   ένας εικοσάχρονος αμερικανός δημιούργησε μια επιπλέουσα πλατφόρμα που έμοιαζε περισσότερο με καταμαράν παρά με σανίδα και έβαλε πάνω της ένα πανί. Το 1964 εφεύρε έναν γενικό σύνδεσμο τον οποίο χρησιμοποίησε για να συνδέσει το κατάρτι στην σανίδα η οποία πλέον είχε και καρίνα, πίσω πτερύγιο και τριγωνικό πανί. Ονόμασε την εφεύρεση του σανίδα ιστιοπλοΐας σε ένα άρθρο που έγραψε το 1965, αλλά δε την πατεντάρησε ποτέ. Στο διάστημα αυτό ο ίδιος και τα αδέρφια του κατασκέυαζαν τις σανίδες στην εταιρία τους DarbyIndustries.

Στα μέσα του ’60 ο Jim Drake, μηχανικός αεροσκαφών είχε την ιδέα ενός είδους θαλασσίου σκι που επέπλεε αν μπορούσες να σταθείς επάνω του και που θα μπορούσε να το τραβάει όχι σκάφος αλλά ένας αετός που γέμιζε με αέρα και ελέγχονταν με τα χέρια. Μετά από πολλή σκέψη και μελέτη πάνω στην ιδέα του κατέλειξε ότι ο αετός δεν ήταν η καλύτερη λύση και πλέον έκλινε προς κάποιο είδος πανιού που θα μπορούσε και πλάι να οδηγείται με τα χέρια. Συζήτησε την ιδέα του αυτη με τον γείτονα του Hoyle Schweitzer, στον οποίο άρεσε επίσης και μαζί οι δυο τους άρχισαν να μελετούν την ιδέα και σύντομα άρχισαν να κατασκευάζουν σανίδες. Είχαν μια σανίδα, πανί και μάτσα και πήγαν στον ωκεανό να τα δοκιμάσουν και βρήκαν πως όταν το πανί έπεφτε στο νερό και βρέχονταν ήταν πολύ δύσκολο να το σηκώσει κάποιος οπότε έπρεπε να βοηθήσει ο ένας τον άλλο για να τα καταφέρουν. Σύντομα μετά από αυτό προσάρμοσαν ένα σκοινί στην μάτσα έτσι ώστε να σηκώνουν το πανί, αυτή ήταν η πρώτη σκότα ιστιοσανίδας στην ιστορία. Ονόμασαν την εφεύρεση τους ” the skate” και αργότερα την μετονόμασαν σε ” Baja board”, τέλος μετονομάστηκε ακόμα μια φορά. Το τελικό όνομα της εφεύρεσης τους ήταν “the windsurfer”.Αυτό το σημείο είναι που οι περισσότεροι θεωρούν ως την πραγματική γέννηση της ιστιοσανίδας.

Πατεντάρησαν το “windsurfer” το 1970, και ο Hoyle Schweitzer ξεκίνησε να τη διαφημίζει μια και ο Jim Drake δεν έβλεπε τις δυνατότητες που η ιδέα τους είχε και τον αντίκτυπο που θα είχε στην ιστορία της ιστιοσανίδας.

O   Hoyle έβλεπε τις δυνατότητες και ήταν πολύ χαρούμενος όταν ο Jim του πούλησε την πατέντα για 36,000 USD. Άλλαξε το όνομα σε “windsurfing international” και έβγαλε εκατομμύρια από αυτό. Ο Hoyle παρήγαγε σανίδες από πολυαιθυλένιο σε μεγάλη κλίμακα ειδικά στην Ευρώπη. Την εποχή εκείνη η ιστιοσανίδα είχε πραγματικά μεγάλη άνθηση και δημιουργήθηκαν πολλές από τις γνωστές μάρκες όπως οι Mistral και οι F2.

Η ιστιοσανίδα είχε σταθερή άνοδο από μόδα σε ώριμο άθλημα και τελικά το 1984 έγινε Ολυμπιακό άθλημα. Εκείνη τη χρονιά οι Ολυμπικακοί Αγώνες έγιναν στο Los Angeles όπου ο Όλλανδός Stephan van der Berg πήρε το χρυσό μετάλλιο.Ο Stephan van den Berg αργότερα άλλαξε από τις ολυμπιακές κατηγορίες στα funboards που τώρα είναι γνωστά ως το PWA (Professional Windsurfers Association) Tour. Τώρα πλέον είναι ιδιοκτήτης ενός από τα μεγαλύτερα μαγαζιά με είδη ιστιοσανίδας στην Ολλανδία. Στους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης το 1992 συμμετείχαν για πρώτη φορά και οι γυναίκες στην ιστιοσανίδα όπου η Νεοζηλανδή Barbara Kendall πήρε το πρώτο γυναικείο χρυσό μετάλλιο.

Τα τέλη του ’70 και το ’80 ήταν η χρυσές εποχές της ιστιοσανίδας. Ειδικά στην Ευρώπη ήταν πολύ διαδεδομένο άθλημα. Με τέτοια δημοτικότητα ειναι λογικό ότι και η εξέλιξη ακολούθησε. Πολλές νέες ιδέες ,άλλες καλές και άλλες κακές προτάθηκαν, δημιουργήθηκαν νέες μάρκες οι οποίες είχαν ομάδες από επαγγελματίες αθλητές οι οποίοι δοκίμαζαν, διαφήμιζαν και αγωνίζονταν σε αγώνες σε όλο τον κόσμο. Κατά την εποχή αυτή γεννήθηκε και η PWA (ProfessionalWindsurfers Association) που ήταν ακόμα μια πολύ σημαντική στιγμή στην ιστορία της ιστιοσανίδας.

Στο Ναυτικό Όμιλο Αμμοχώστου μπορείτε να ζήσετε την εμπειρία της ιστιοσανίδας. Οι έμπειροι προπονητές μας θα σας διδάξουν όλες τις απαραίτητες γνώσεις και τεχνικές προκειμένου να αρμενίσετε και να χαρείτε το άθλημα αλλά θα δώσουν και την ευκαιρία να διαγωνιστείτε ακόμα και στα υψηλότερα επίπεδα με μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας.

Για μαθήματα ιστιοσανίδας μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας οποτεδήποτε..

ΟΜΑΔΕΣ

R:SX, Techno, Fun Board

Back to top