News

Ιωαννιδεια 2015 Τελικό Δελτίο Τύπου

ΙΩΑΝΝΙΔΕΙΑ 2015 – Δελτίο Τύπου

 

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου, 2015, τα «Ιωαννίδεια 2015», εκδηλώσεις εις μνήμη του αείμνηστου Ήρωα Διοικητή Ναυτικού κατά την τραγική έκρηξη στο Μαρί, Αρχιπλοίαρχου Ανδρέα Ιωαννίδη ΠΝ, που οργάνωσεο Ναυτικός Όμιλος Αμμοχώστου. Ο Αντρέας Ιωαννίδης, κατά την ημέρα της θυσίας του, ήταν ο Αντιπρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Αμμοχώστου και το 2013 στα πρώτα Ιωαννίδεια ανακηρύχτηκε Επίτιμος Πρόεδρος του Ομίλου.

Τα Ιωαννίδεια 2015, έθεσε υπό την αιγίδα του, ο εξοχότατος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ Νίκος Αναστασιάδης. Εκ μέρους του παρευρέθηκε ο έντιμος Υπουργός Άμυνας κ Χριστόφορος Φωκαϊδης.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 7 Σεπτεμβρίου 2015, με τους διεθνείς αγώνες Optimistγια παιδιά κάτω των 15 ετών. Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά διοργανώθηκε διεθνής αγώνας στην κατηγορία αυτή με τη συμμετοχή κατασκευαστή σκαφών και με τις χορηγίες άλλων ξένων κατασκευαστών. Ο αγώνας ήταν επίσημος αγώνας της διεθνούς Ομοσπονδίας Optimist, IODA. Παρά τα σοβαρά προβλήματα σκόνης και την γενικότερη άπνοια που επικρατούσε, οι περίπου 60 συμμετέχοντες, από διάφορες χώρες, κατάφεραν να ολοκληρώσουν 6 από τις 12 ιστιοδρομίες και να κλείσουν έτσι τον 1ον Διεθνή Αγώνα Optimist, την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015, με τη Τελετή Βραβεύσεων. Τις Βραβεύσεις απένειμε η Σύζυγος του Αείμνηστου Αρχιπλοιάρχου, κα Μαρία Ιωαννίδου. ΜεγάλοιΧορηγοί της πρώτης αυτής διοργάνωσης, η εταιρεία MoscowBuildingServices και ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού.

Την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015 οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με την καθιερωμένη έναρξη των αγώνων Ανοικτής Θάλασσας όπου και αυτός για πρώτη φορά αναγνωρίστηκε και εντάχθηκε στο επίσημο παγκόσμιο πρόγραμμα της Διεθνούς Ομοσπονδίας, ORC. Η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε στο χώρο της Μαρίνας Λεμεσού, κύριο Συνεργάτη των Ιωαννιδείων, η οποία επίσης φιλοξενεί δωρεάν όλα τα συμμετέχοντα σκάφη Ανοικτής Θάλασσας. Το Σάββατο και την Κυριακή, όπου ήταν και το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν ο Αγώνας Aquathlonκαι οι 2 πρώτες ιστιοδρομίες ανοικτής θάλασσας, ενώ την Κυριακή οι αγώνες μαραθωνίου κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης, κανό-καγιάκ, και κωπηλασίας. Συνεχίστηκαν με τον τρίτο αγώνα σκαφών ανοικτής θαλάσσης για το βαρύτιμο Τρόπαιο Ανδρέας Ιωαννίδης. Οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε αριθμό προηγούμενων χρόνων φτάνοντας τις 38, γράφοντας νέο ρεκόρ συμμετοχών σκαφών ανοικτής θαλάσσης για την Κύπρο. Έπλευσαν ανοικτά της Λεμεσού και τερμάτισαν στη θαλάσσια περιοχή μπροστά από το οίκημα του Ναυτικού Ομίλου Αμμοχώστου. Χορηγοί των Ιωαννιδείων η εταιρεία MoscowBuildingService και ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού. Πολλοί άλλοι χορηγοί συνέδραμαν στην επιτυχία της διοργάνωσης όπως οι εταιρείες IronFX, EDTOffshore, TotalServeManagementLtd, P. G. Economides & CoLtd,KryptoSecurities, Α. Σοφοκλέους & Υιοί, BancDeBinary, Shoham(Cyprus) Ltd, TheCyprusShippingCoLtd, S&PPharmacies, Zorpas, Kean, OlympusWinery, SeascopeNavigation, LordosUnitedPlastics, A. EpiphaniouScrapsMetals, ArvoTradingLtd, Σχολή οδηγών Γεώργιος Χατζηπαναγής, PhilomedonCartonIndustry, BankofCyprusκ.α.

Την Κυριακή, στις 6μμ άρχισε η επίσημη τελετή λήξης, με κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ανδρέα Ιωαννίδη, που κοσμεί την είσοδο του Ομίλου.

Η εκδήλωση περιλάμβανε επίσης τις βραβεύσεις του αγώνα σκαφών ανοικτής θαλάσσης, την παράδοση των υποτροφιών από το Ταμείο Υποτροφιών Ανδρέας Ιωαννίδης καθώς και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τον Μιχάλη Χατζημιχαήλ, την Βασιλική Χατζηαδάμου και άλλους γνωστούς μουσικούς.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Άμυνας κ Χριστόφορος Φωκαϊδης, κύριος ομιλητής της εκδήλωσης, οι Αρχηγός και Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς, οι Διοικητής και Υποδιοικητής Ναυτικού, εκπρόσωποι κομμάτων, καθώς και βουλευτές Αμμοχώστου και Λεμεσού. Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου ήταν παρών και απεύθυνε χαιρετισμό, καθώς και οι Δήμαρχος Γερμασόγειας και Αντιδήμαρχος Λεμεσού, καθώς και ο Διοικητής Unifil Γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού NicolasLiche. Επίσης τίμησαν με την παρουσία τους ο Γεν. Γραμματέας της ΚΟΕ, εκπρόσωπος του ΚΟΑ, Πρόεδροι και εκπρόσωποι Ομοσπονδιών, Σωματείων και Οργανώσεων, οι χορηγοί, εκπρόσωποι του ΚΟΤ, πολίτες, καθώς και άγημα του Πολεμικού Ναυτικού μαζί με την ακταιωρό Γεωργίου ΠΠ, όλοι για να τιμήσουν τον Ήρωα Ανδρέα Ιωαννίδη.

Ιδιαίτερα τιμητική η παρουσία της συζύγου του Ήρωα, Μαρίας Ιωαννίδου, των παιδιών του Νικόλα και Χριστόφορου, των γονέων το Νίκου και Λουκίας Ιωαννίδη, καθώς και των αδελφών του.

Χορηγός επικοινωνίας το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ).

Back to top