Κολύμβηση

Έφορος:
Τένη Αβραμίδου
Κιν: +357 99 639565

Προπονητές:
Χαρά Λοίζου
Κιν: +357 99 941696

Χρίστος Χρυσάφης
Κιν: +357 99 269999

Μαργαρίτα Ανδρέου
Κιν: +357 99 828286

 

 

 

 

Η βασική αρχή στο κολύμπι είναι η πλευστότητα. Το ανθρώπινο σώμα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και η πυκνότητα του είναι κοντά σε αυτήν του νερού. Λόγω των κοιλοτήτων (κυρίως στους πνεύμονες) η μέση πυκνότητα του ανθρώπινου σώματος είναι χαμηλότερη από αυτή του νερού οπότε φυσικά επιπλέει. Ο Terry Laughlin έχει συνοψίσει τις σχετικές αρχές για αποτελεσματικό και αποδοτικό κολύμπι στο βιβλίο του “Total Immersion” το 1996. Υπάρχουν δυο τρόποι να κολυμπήσει κάποιος γρηγορότερα.

Αύξηση της δύναμης

Μείωση της αντίστασης του νερού

Επειδή η δύναμη που χρειάζεται για να ξεπεράσεις την αντίσταση είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από την αύξηση της ταχύτητας, η πρώτη επιλογή δεν είναι αποτελεσματική. Για να αυξήσει κάποιος την ταχύτητα του 10% θα έπρεπε να αυξήσει την δύναμη του 30%. Ο Laughlin δίνει τρεις βασικές φυσικές αρχές για να μειωθεί η αντίσταση στο κολύμπι.

Ισορροπία: πως να κρατήσεις οριζόντια θέση στο νερό

Λόγω των πνευμόνων το κέντρο πλευστότητας και το κέντρο βαρύτητας στο ανθρώπινο σώμα διαφέρουν. Έτσι το κάτω μέρος του σώματος έχει την τάση να βυθίζεται. Αν το σώμα δεν είναι οριζόντιο αλλά έστω και λίγο κυρτό δημιουργεί τριβή και συνεπώς μεγαλύτερη αντίσταση. Ένας εύκολος τρόπος να μείνεις οριζόντιος είναι να γύρεις μπροστά και να τοποθετήσεις το κεφάλι σου ευθεία με την προέκταση της σπονδυλικής στήλης. Στη θέση αυτή τα μάτια κοιτάνε ευθεία μπροστά και το κεφάλι είναι πιο βυθισμένο (έτσι και ο τίτλος Total Immersion). Στην επιφάνεια του νερού η αντίσταση είναι ανάλογη με το πλάτος ενός σκάφους. Το να βρίσκεσαι σε ευθεία στάση στο στήθος στο ελεύθερο ή στην πλάτη στο ύπτιο εκθέτει το πλάτος του σώματος στο νερό. Το γύρισμα στο πλάι μειώνει το πλάτος και την αντίσταση. Στο ελεύθερο και στο ύπτιο πρέπει να γυρνάς από το ένα πλευρό στο άλλο ανάμεσα σε κάθε χεριά και να γλιστράς στο πλάι όσο το δυνατόν περισσότερο. Όταν παίρνεις αναπνοή πρέπει να παίρνεις όσο το δυνατόν λιγότερες, οι αρχάριοι είναι καλό να παίρνουν ανάσα κάθε τρεις χεριές και όσο περισσότερο προπονείται κανείς τόσο περισσότερες χεριές μπορεί να κάνει ανάμεσα σε κάθε ανάσα.

Έκταση Χεριού

Τα ιστιοπλοϊκά σκάφη χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με το μήκος τους. Αυτό έχει να κάνει με την αντίσταση τους στην επιφάνεια του νερού. Σύμφωνα με τον Froude ένα Γάλλο ναυπηγό του 19ου αιώνα, ένα σκάφος που κινείται στην επιφάνεια του νερού δημιουργεί κύμα. Το μήκος του κύματος εξαρτάται από την ταχύτητα. Όσο γρηγορότερο το σκάφος τόσο μακρύτερο το κύμα. Ο Froude συμπέρανε ότι η αντίσταση αυξάνεται δραματικά όταν το μήκος του κύματος φτάνει το μήκος του σκάφους. Υπάρχει μια απλή φόρμουλα που συνδέει την ταχύτητα με το μήκος του κύματος ( μετρική εξίσωση διασποράς):

Το c είναι η ταχύτητα του κύματος σε μέτρα/sec, το g είναι η επιτάχυνση της βαρύτητας (9.81 m/s2), και το l είναι το μήκος κύματος σε μέτρα. Αν η μέγιστη ταχύτητα κολύμβησης είναι c=2.1 m/sτο μήκος που βγαίνει είναι l=2.82 m. Αυτό είναι περίπου το μήκος ενός κολυμβητή 2 μέτρων με τα χέρια τεντωμένα. Έτσι όσο περισσότερο μπορείς να γλιστρήσεις με τεντωμένα χέρια τόσο λιγότερη η αντίσταση κύματος. Αυτό ονομάζεται επίσης κολύμβηση πρόσθιου τεταρτημορίου.

Αγώνες

Η αγωνιστική κολύμβηση έγινε δημοφιλής τον 19ο αιώνα. Ο στόχος στην αγωνιστική κολύμβηση να βελτιώνει συνεχώς κάποιος τον χρόνο του σε κάθε αγώνα. Το να θεωρείται κάποιος ο καλύτερος σε ένα συγκεκριμένο αγώνα σημαίνει να έχει τον καλύτερο χρόνο από όλους τους συμμετέχοντες, παρόλα αυτά κάποιοι επαγγελματίες κολυμβητές ξεχωρίζουν ως οι καλύτεροι λόγο της τεχνικής τους μέσα στο νερό. Ένας αθλητής τυπικά ακολουθεί ένα κύκλο προπονήσεων όπου το σώμα υπερφορτώνεται στα αρχικά και μεσαία στάδια του κύκλου και έπειτα το φορτίο μειώνεται στα τελικά στάδια καθώς πλησιάζουν οι αγώνες στους οποίους θα συμμετέχει ο αθλητής. Το τελευταίο στάδιο συχνά ονομάζεται “ακόνισμα και ξύρισμα”. Ο κολυμβητής έχει μειώσει το φορτίο προπόνησης και μπορεί πλέον να αποδώσει τα μέγιστα και έπειτα αφαιρεί όλη την τριχοφυΐα και τα νεκρά κύτταρα από το δέρμα ώστε να μειώσει την τριβή και να έχει μια πιο υδροδυναμική αίσθηση στο νερό.

Πέρα από την βελτίωση της τεχνικής και της φυσικής κατάστασης οι κολυμβητές μας αποκτούν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, ήθος, πειθαρχία, δέσμευση και την κατανόηση ότι η επιτυχία έρχεται μετά από σκληρή δουλειά και προσήλωση σε στόχους. Μαθαίνουν επίσης την αξία του να είναι κάποιος μέλος μιας ομάδας. Ο στόχος μας είναι να κάνουμε την κολύμβηση ένα σημαντικό και διασκεδαστικό μέρος της ζωής των μελών μας.

Γίνετε μέλος της ομάδας του Ναυτικού Ομίλου Αμμοχώστου, Πρωταθλητή Ομίλου στην κολύμβηση στην Κύπρο επί 19 συνεχόμενα έτη.

ΟΜΑΔΕΣ:

Για μαθήματα κολύμβησης για κάθε ηλικία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας οποτεδήποτε

Back to top